Antwoorden op je vragen over voeding & supplementen

In de voorgaande artikelen heb je heel veel kunnen lezen over een gezond voedingspatroon. Met een gezond voedingspatroon ondersteun je het immuunsysteem, heb je veel meer energie en kun je je gewicht op een gezonde manier onder controle houden. Kortom, een gezond voedingspatroon vormt de basis van je gezondheid. In de artikelen lieten we een groot aantal onderwerpen de revue passeren, waaronder welke verschillende voedingsstoffen ons lichaam nodig heeft en wat die allemaal doen in je lichaam, welke voedingsbronnen gezond zijn en welke je beter kunt vermijden. Misschien kun je door al die informatie door de bomen het bos niet meer zien, daarom geven we hier nogmaals een overzichtelijke samenvatting van de belangrijkste punten zodat je eenvoudig kunt zien op welke manieren jij je voedingspatroon kan verbeteren.

Waarom een gezond voedingspatroon zo belangrijk is

Veel mensen die willen afvallen denken dat ze vooral moeten kijken naar het aantal calorieën dat ze eten. Echter, de calorieën van alle verschillende soorten voeding zijn elk op een andere manier gemaakt en hebben daardoor elk een andere invloed op je gewicht of gezondheid. Je wordt dus niet dik omdat je teveel calorieën eet en niet genoeg beweegt, je wordt dik omdat je de verkeerde calorieën eet. Een gezond voedingspatroon is daarom de sleutel tot een leven lang een gezond gewicht, en dit bereik je door naar de bronnen van calorieën te kijken in plaats van ze te tellen.

De consumptie van koolhydraten, of dit nu in de vorm is van granen (inclusief volkoren graansoorten) of suikers, bepaalt of je in staat bent om je gewicht en gezondheid optimaal te houden. Fructose is zelfs nog veel schadelijker dan andere koolhydraten omdat de overgrote meerderheid hiervan direct wordt omgezet in vet, zowel in je vetweefsel als in je lever. Zolang als je fructose en granen blijft eten geef je jouw lichaam de opdracht om vet te maken en op te slaan. Wanneer je de inname van koolhydraten uit granen en suikers zoveel mogelijk beperkt of geheel elimineert uit je voedingspatroon en voldoende gezonde vetten eet zul je beter in staat zijn je gewicht onder controle te krijgen en je gezondheid te verbeteren. Dit komt omdat fructose en granen het insulinehormoon beïnvloeden, dat een grote rol speelt bij de regulering van vet in het lichaam. Vetten en eiwitten beïnvloeden insuline in veel mindere mate.

Veel mensen denken dat je koolhydraten uit granen nodig hebt als brandstof voor je lichaam, maar weten niet dat vet eigenlijk een veel betere energiebron is. Verzadigd vet is de beste brandstof voor je hart, en het is ook de meest aanbevolen bron van energie bij fysieke activiteiten. Vetten zorgen er tevens voor dat de vertering van je maaltijd wordt vertraagd zodat je langer een verzadigd gevoel houdt en zo voorkomt da je gaat snacken. Goede bronnen van gezonde vetten zijn:

 • olijven,
 • koudgeperste extra vierge olijfolie,
 • kokosnoot,
 • kokosolie en
 • avocado’s

Wanneer je voeding eet die je lichaam nodig heeft en waarvan je er goed uitziet en je lekker voelt, dan hoef je jezelf nooit zorgen te maken over de calorieën, want elk ingrediënt vult het lichaam letterlijk met de brandstof die het nodig heeft om zo energiek mogelijk te zijn. En daarmee win je veel meer dan alleen een paar pondjes eraf!

Voedingsmiddelen die je beter helemaal kunt vermijden

Veel levensmiddelen worden in reclames neergezet als gezond. Maar laat je niet inpakken door al deze mooie praatjes, sommige voeding is veel ongezonder dan je in eerste instantie zou denken. In onderstaand overzicht worden verschillende voedingsmiddelen genoemd die veel minder goed voor je zijn dan de reclames ons doen geloven.

 • Energie- en mueslirepen: dankzij uitgebreide reclamecampagnes zijn energierepen zoals de ‘fruitreep’ neergezet als gezond, en in advertenties wordt beweerd dat ze boordevol eiwitten, vezels, vitamines en mineralen zitten, zodat je ze zonder schuldgevoel kan eten. De meeste energierepen zijn echter helemaal niet zo gezond als dat ze eruit zien. Ze zitten vol het zeer ongezonde glucose-fructosesiroop en veel gedroogde vruchten en noten in, waardoor het totale gehalte aan koolhydraten hoger is dan de gemiddelde snackreep.
 • Ontbijtgranen: de meeste ontbijtgranen zitten vol ongezond glucose-fructosesiroop en genetisch gemodificeerde granen. Soms is het totaal aantal verschillende suikers (inclusief die uit glucose-fructosesiroop) zo groot dat je kommetje ontbijtgranen voor meer dan 50% uit suiker bestaat!
 • Yoghurt en gepasteuriseerde melk: veel mensen denken dat yoghurt en melk gezond zijn. Het tegendeel is echter waar, omdat vrijwel alle soorten yoghurt en veel soorten melk gepasteuriseerd zijn. Gepasteuriseerde melk vernietigt enzymen, remt de werking van kwetsbare melkeiwitten, vernietigt vitamine B12 en vitamine B6, doodt goede bacteriën en stimuleert ziektekiemen en veroorzaakt daarmee veel allergieën die diarree, krampen, opgeblazen gevoel, flatulentie, bloedingen in de darmen, ijzertekort, huidirritaties, arteriosclerose of acne kunnen veroorzaken, oorontstekingen bij kinderen en is er in een aantal wetenschappelijke onderzoeken een link gelegd tussen dit soort zuivel en insuline-afhankelijke diabetes, reumatische artritis, onvruchtbaarheid en leukemie. Omdat gepasteuriseerde zuivel zo’n aanslag is op je lichaam is er geen rationele rechtvaardiging voor het consumeren van gepasteuriseerde zuivel, ook niet de biologische variant.
 • Graan –en aardappelproducten: bijna iedereen is ervan overtuigd dat volkorenbrood gezond en voedzaam is. Alhoewel het klopt dat volkorenbrood gezonder is dan witbrood, is volkorenbrood niet per definitie een gezond onderdeel van je voedingspatroon. Aardappelen en granen, met inbegrip van maïs en durum dat in pasta zit, bevatten veel koolhydraten die in het lichaam in een snel tempo worden omgezet in suikers, waardoor het de veroudering versnelt en tot chronische ziekten kan leiden. Daarnaast zitten granen vaak vol mycotoxines, schadelijke stoffen die coeliaki (glutenintolerantie), reumatische artritis, miskramen, hoofdpijnen, onvruchtbaarheid, ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en prikkelbare darmsyndroom kunnen veroorzaken. Het maakt dus niet uit in welke vorm je granen eet, zowel witbrood, bruinbrood, volkorenbrood als andere graanproducten zoals volkorencrackers kunnen allemaal vol met deze toxines zitten. Tenzij je extreem ondergewicht hebt kun je daarom het beste granen en aardappelen zoveel mogelijk vermijden.
 • Plantaardige olie: meervoudige onverzadigde plantaardige oliën zoals maïsolie, zonnebloemolie en koolzaadolie zijn de meest ongezonde oliën die je maar kan gebruiken, omdat ze een overdosis aan omega-6 vetzuren in je lichaam veroorzaken. Tevens kun je meervoudig onverzadigde oliën beter niet gebruiken om mee te koken, want als deze verhit worden oxideren ze makkelijk en worden ze ranzig, wat leidt tot de vorming van transvetten en schadelijke vrije radicalen. De enige gezonde plantaardige olie is kokosolie.
 • Niet-biologisch vlees: veel vlees afkomstig van niet-biologische bronnen zit vol met hormonen, vergiffen, pesticiden en andere schadelijke stoffen die niet in de voedselketen thuishoren. Voorverpakt vlees uit supermarkten wordt daarnaast behandeld met het kankerverwekkende natriumnitriet, dat gebruikt wordt om vlees langer houdbaar te maken.
 • Kaas: een erg vetrijk voedingsmiddel dat rijk is aan verzadigde dierlijke vetten. Met kaas vliegen de pondjes eraan en verhoog je je risico op aderverkalking.
 • Ongefermenteerde soja: vaak beschouwd als een van de gezondste voeding die er is, maar dit hangt af van wat voor soort soja je eet. Ongefermenteerde soja zit vol fyto-oestrogenen, die het vrouwelijke hormoon oestrogeen imiteren. Eet daarom geen tofu, soja-eiwitproducten en sojamelk.
 • Bewerkte levensmiddelen: veel bewerkte levensmiddelen zitten vol met geraffineerd zout, kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen, die leiden tot allergieën en andere gezondheidsproblemen. Bovendien zijn bewerkte levensmiddelen vaak relatief een stuk duurder, met name de A-merken. Reden te meer dus om je neus op te halen voor deze ongezonde en vaak prijzige voedingsmiddelen.
 • Fruitsappen: voorverpakte fruitsappen bevatten ongeveer acht theelepels suiker per glas. Deze suiker komt behalve uit toegevoegde suikers ook uit de suikers van het fruit zelf, in de vorm van fructose. Het is bekend dat fructose een significante stijging van insulinewaarden veroorzaakt. Behalve suikers zitten in fruitsappen ook vaak schimmels die afkomstig zijn van beschadigd fruit dat meegenomen is in het productieproces. Deze schimmels bevatten schadelijke stoffen die slecht zijn voor je gezondheid.
 • Frisdranken: alle frisdranken zijn erg ongezond omdat ze vol met suikers zitten, en ook de light varianten zijn geen optie vanwege de schadelijke effecten van het daarin aanwezige aspartaam.
 • Gebak: niet alleen ongezond omdat ze vol zitten met suikers in de vorm van glucose-fructose siroop, het meeste gebak zit ook vol met transvetten.
 • Gefrituurde producten: deze barsten van de transvetten, die erg schadelijk voor de gezondheid. Transvetten zijn verzadigde vetten die worden gevormd wanneer plantaardige oliën uitharden, ook vaak hydrogenatie genoemd. Bij dit proces wordt het LDL-gehalte, ofwel het “ongezonde cholesterol” verhoogd en het HDL-gehalte, het “gezonde cholesterol”, verlaagd. Een te hoog LDL-gehalte is verantwoordelijk voor hart- en vaatziekten, aderverkalking, diabetes type 2 en andere ziekten.

Voedingsmiddelen die uitstekend passen in een gezond voedingspatroon

Verse biologische groenten

In groenten zitten veel vezels en koolhydraten, maar koolhydraten in groenten zijn in tegenstelling tot koolhydraten in granen wel gezond omdat groenten de omzetting naar suikers zoals glucose vertragen en daarmee dus een minder grote invloed hebben op je insulinewaarden. Wanneer je groenten koopt kun je het beste biologische, lokaal geteelde groenten kiezen. Voor velen is het overstappen van conventionele (niet-biologische) naar biologische groenten een drempel, omdat ze vaak een stuk duurder zijn of moeilijker te krijgen. Toch zijn biologische groenten en fruit zo veel beter voor je gezondheid. Door biologische groenten te eten krijg je minder gevaarlijke pesticiden binnen en bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat ze tot wel vijf keer zoveel gezonde voedingsstoffen bevatten dan niet-biologische groenten. De meeste mensen vinden ook dat biologische groenten veel beter smaken.

Als je groenten van een lokale biologische leverancier koopt dan heb je de grootste zekerheid dat je groenten zowel vers zijn als van de beste kwaliteit. Koop in ieder geval nooit groenten die er oud, verkleurd, slap of verlept uitzien, want groenten die niet vers zijn hebben een veel lagere voedingswaarde. Vaak zijn niet-verse biologische groenten zelfs schadelijker voor je dan conventionele groenten, dus wees kritisch wanneer je bij de marktkraam, in de groentewinkel of op de groenteafdeling staat en kies je groenten en fruit bij voorkeur zelf uit.

Probeer ook eens met groenten te experimenteren die je niet zo vaak eet, en je zult merken dat je jezelf niet alleen veel beter voelt als je veel verse en vaak rauwe biologische groenten eet, maar ook dat er een hele nieuwe wereld voor je open gaat. Mocht je niet de mogelijkheid hebben om biologische groenten te kopen vergeet dan niet dat je beter niet-biologische groenten kan eten dan helemaal geen groenten.
Of je nu van juicen houdt of liever knabbelt op rauwe groenten, het is belangrijk te weten dat sommige groenten meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan anderen. Kies bij voorkeur groenten met een hoge voedingswaarde, maar laat je smaakpapillen leidend zijn bij je uiteindelijke keuze. Wat jijzelf het lekkerst vindt werkt het beste voor je lichaam.

Groenten met een hoge voedingswaarde:

 • Andijvie
 • Asperges
 • Avocado
 • Bietensla
 • Bieslook
 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Chinese kool
 • Chilipepers
 • Courgette
 • Groene kool
 • Komkommer
 • Koolrabi
 • Paardenbloemsla
 • Pakchoi
 • Paprika’s (rood, geel)
 • Peterselie
 • Rettich
 • Rode kool
 • Selderij
 • Sla (Romeinse sla, eikenbladsla, groene sla)
 • Spinazie
 • Spruitjes
 • Tomaten
 • Uien
 • Venkel
 • Waterkers
 • Witlof

Groenten die je met mate dient te eten vanwege het hoge koolhydraatgehalte:

 • Aubergine
 • Bieten
 • Pompoen
 • Wortelen

Gezonde vetten

Verzadigde vetten uit dierlijke en plantaardige voeding zorgen, zolang het geen transvetten zijn, voor een sterk geconcentreerde hoeveelheid energie in je voedingspatroon. Daarnaast vormen ze de bouwstenen voor celmembranen en zorgen ze voor een verscheidenheid aan hormonen en hormoonachtige stoffen, die samen verantwoordelijk zijn voor sterke botten, een gezonde lever-, hart-, en longfunctie, een goedwerkende zenuwsignaalwerking en een sterk immuunsysteem. Tevens gedragen verzadigde vetten zich als transportmiddel voor belangrijke vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Ook is verzadigd vet nodig voor de omzetting van caroteen in vitamine A, voor de absorptie van mineralen en de ondersteuning van andere biologische processen. Tenslotte zorgen verzadigde vetten ervoor dat je vertering wordt vertraagd waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd hebben mensen verzadigde vetten dus echt nodig als onderdeel van een gebalanceerd voedingspatroon. Een gezonde bron van verzadigde vetten is kokosolie. Kokosolie wordt heel makkelijk opgenomen door het lichaam en de in deze olie aanwezige middellangeketen-vetzuren staan erom bekend dat ze antimicrobiële en schimmelremmende eigenschappen hebben waarmee ze het immuunsysteem versterken. Ook is kokosolie heel gezond voor mensen met een schildklierafwijking, overgewicht, te hoog cholesterolgehalte en diabetes. Het voordeel kokosolie is dat het in tegenstelling tot andere plantaardige oliën niet beschadigt bij verhitting, zodat er geen schadelijke stoffen kunnen vrijkomen tijdens het koken die weer niet goed zijn voor je gezondheid.

Omega-3 en Omega-6 vetzuren zijn onverzadigde vetten die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Deze vetzuren verbeteren onder andere de celreactie op insuline en neurotransmitters, en ondersteunen het reparatieproces van cellen wanneer deze beschadigd zijn waarmee ze bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, Alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes. Omega-3 vetzuren zitten onder andere in lijnzaad en walnoten, maar de beste bron van omega-3 is vis en visolie. Hierin zitten twee vetzuren, DHA en EPA, die belangrijk zijn bij de bestrijding van ziektes. Helaas is de meeste vis tegenwoordig zwaar vergiftigd met kwik, waardoor het eten van vis niet meer zo gezond is. Een gezonde bron van omega-3 is Krill Oil. Dit is een visolie gemaakt van Krill, een schaaldiertje dat in de poolzeeën leeft. Omega-6 vetzuren zijn ook erg belangrijk voor een goede gezondheid, omdat het lichaam ze niet zelf kan maken; je moet er dus voor zorgen dat ze dagelijks in je voedingspatroon voorkomen. Omega-6 vetzuren ondersteunen onze hart- en bloedvaten, het integumentaire systeem (dat ons lichaam via de huid tegen beschadigingen van buitenaf beschermt), de celstructuur, de hersenen, de ogen en het bewegingsapparaat, en het biedt bescherming aan het maag-darmkanaal. Als je zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen wil halen uit omega-6 vetzuren dan is het belangrijk om ongezonde, sterk bewerkte plantaardige oliën in je voedingspatroon zoveel mogelijk te vervangen door de veel gezondere biologische, koudgeperste oliën. Gezonde biologische plantaardige oliën die rijk zijn aan omega-6 vetzuren zijn bijvoorbeeld koudgeperste olijfolie, pompoenzaadolie en hennepzaadolie. Het is belangrijk te weten dat je erop moet letten dat je verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren in balans is, want de meeste mensen in de westerse landen consumeren veel te weinig omega-3 en veel te veel omega-6 vetzuren. De ideale omega-6/3 ratio is 2:1 of 1:1. Mocht je een te hoge omega-6/3 verhouding hebben dan is het belangrijk om niet alleen de inname van omega-3 vetzuren te verhogen, maar ook om de consumptie van omega-6 vetzuren sterk terug te dringen.

Gezonde eiwitten

Eiwitten leveren een essentiële bijdrage leveren aan de structuur en integriteit zo’n beetje van elk deel van het lichaam, en helpen om vet efficiënter te verbranden. Zonder voldoende eiwitten is ons lichaam niet in staat om te overleven en zichzelf te vernieuwen. Eiwitten zijn vooral belangrijk voor de groei en ontwikkeling van baby’s, kinderen en tieners en onontbeerlijk tijdens de zwangerschap. Bovendien verbeteren ze je weerstand en antioxidant-functie, helpen bij de opbouw van HDL cholesterol, verbeteren de insulinefunctie en beïnvloeden de snelheid van de stofwisseling, wat belangrijk is tijdens het afvallen. Ook dragen eiwitten bij aan het krijgen van een verzadigd gevoel, en eiwitten zijn daarmee van ongekend belang voor het lichaam om het ideale gewicht te bereiken en te behouden.

De meeste dierlijke producten zoals vlees en zuivel bevatten volwaardige eiwitten omdat ze alle voor het menselijk lichaam essentiële aminozuren bevatten. Alle plantaardige eiwitten bevatten ook alle negen essentiële aminozuren, echter bij de meeste plantaardige eiwitten zijn een of twee van de aanwezige aminozuren van een zeer laag gehalte vergeleken met dierlijke producten, en daarom worden plantaardige eiwitten ook wel onvolwaardige eiwitten genoemd. De aminozuren in groenten zijn verder van dezelfde kwaliteit als dierlijke aminozuren en kunnen net zo effectief door het menselijk lichaam worden opgenomen.

De beste bronnen van dierlijke eiwitten zijn biologische scharreleieren en Krill Oil. Er zijn slechts vijf plantaardige voedingsmiddelen die volwaardige eiwitten bevatten en daarom als de belangrijkste eiwitbron in een maaltijd kunnen dienen:

 • Quinoa: het pseudograan dat al werd gegeten door de Inca’s, en tevens een goede vervanger is voor graan of rijst.
 • Boekweit: het lijkt op een graan, maar is net zoals quinoa een pseudograan, dat vaak als graanvervanger gegeten wordt. In Azië wordt boekweit veel gebruikt voor het maken van noedels.
 • Hennepzaad: wordt vaak gebruikt voor het maken van hennepolie, alcoholvrije dranken en siroop
 • Gefermenteerde sojabonen: door sojabonen 72 uur te laten weken vindt fermentatie plaats, waarna ze veilig zijn om te eten. Ook producten als tempé en sojasaus zijn gemaakt van gefermenteerde soja.
 • Blauwgroene algen (b.v. spirulina, chlorella): een zeer eiwitrijk Superfood, dat twaalf keer zoveel verteerbare eiwitten bevat dan rundvlees.

Voeding die grote hoeveelheden onvolwaardige eiwitten bevatten zijn bonen, erwten, noten, zaden en veel granen. Door bonen, linzen of erwten te combineren met bruine rijst creëer je heerlijk volwaardige eiwitrijke maaltijd.

Supplementen

Supplementen zijn eigenlijk overbodig. Alle voedingsstoffen die je nodig hebt krijg je namelijk binnen via een gezond voedingspatroon vol natuurlijke, biologische en verse voedingsmiddelen. Uitzonderingen daargelaten komt het zelden voor dat iemand gezonder wordt van het innemen van supplementen. Vooral de synthetische varianten zijn weggegooid geld omdat de werking ervan nagenoeg nihil is. Toch zijn er een aantal aanvullingen op je voedingspatroon die gezondheidsvoordelen bieden, met name als je niet in staat bent om deze voldoende uit gezonde voeding te halen.

Vitamine D heb je niet alleen nodig voor sterke botten, het is de enige bekende stof die een krachtig meervoudig werkend hormoon heeft dat DNA in cellen repareert en onderhoudt en dat veel verschillende genenregulerende functies in het lichaam ondersteunt. Het optimaliseren van het vitamine D gehalte in je lichaam kan je helpen bij de bescherming van maar liefst 16 verschillende soorten kanker en verlaagt ook het risico op talloze ziektes waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, reumatische artritis, obesitas, verkoudheid, griep en een hoge bloeddruk. Vitamine D bevindt zich in melk, eieren, vis en verrijkte sinaasappelsap, maar je kunt zelfs bij het meest gezonde voedingspatroon vrijwel nooit genoeg vitamine D binnen krijgen. Gelukkig hoef je vitamine D niet alleen uit voeding te halen, je lichaam kan zelf ook vitamine D aanmaken als het wordt blootgesteld aan zonlicht, want de ultraviolette stralen van de zon worden door het lichaam omgezet in vitamine D. Als je niet veel in de zon zit of jezelf insmeert met zonnebrandcrème dan krijg je niet voldoende vitamine D binnen. In dat geval zou je ook onder een veilige zonnebank kunnen gaan, of vitamine D supplementen nemen. Wanneer je vitamine D supplementen koopt, let er dan op dat je supplementen met natuurlijke vitamine D3 kiest (cholecalficerol), dezelfde vitamine die je lichaam aanmaakt wanneer je in de zon zit. Ook is het sterk aan te bevelen om regelmatig je bloed te laten testen als je vitamine D supplementen inneemt, want het is belangrijk dat je vitamine D gehalte de optimale waarden niet overschrijden.

Probiotica zorgen dat je darmflora in optimale conditie blijft. Een gezonde darmflora in combinatie met een gezond voedingspatroon dragen het meest bij aan een optimale gezondheid. Maar liefst 80 procent van je immuunsysteem bevindt zich in je spijsverteringsstelsel, en een sterk en goed functionerend immuunsysteem is je beste verdediging tegen alle ziekten. In je darmen wonen probiotica, ook wel “goede bacteriën” genoemd. Deze zorgen ervoor dat de schimmels en slechte bacteriën die ook in je darmen huizen onder controle worden gehouden, en vormen dus een belangrijk onderdeel van je weerstand. Daarnaast zijn ze ook cruciaal voor een goede vertering van voeding en het opnemen van voedingsstoffen door het lichaam. Probiotica zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar in vele supermarkten en natuurvoedingswinkels. Helaas werken niet alle probiotica even goed, dus let er vooral op dat je alleen die producten koopt die in de koeling liggen. Actieve probiotica zijn levende culturen en moeten dus gekoeld worden om niet te bederven.

Supplementen die helpen bij een onregelmatige stoelgang Een regelmatige stoelgang is gezond. Je stoelgang werkt optimaal als je twee tot drie maal per dag naar het toilet gaat, je ontlasting zonder moeite naar buiten komt, niet stinkt en niet naar de bodem van het toilet zinkt. Herken je jezelf hier niet in dan kun je met lijnzaad of magnesium je stoelgang verbeteren

Vitamine E heeft een anti-oxiderende werking en helpt ervoor te zorgen dat omega-3 vetzuren niet direct oxideren zodra je die via voeding binnen krijgt. Helaas wordt in de meeste winkels een synthetische vorm van vitamine E verkocht die nauwelijks werkt. Natuurlijke vitamine E is twee tot drie keer zo bioactief als dezelfde hoeveelheid synthetische vitamines. Je kunt direct zien met welke soort vitamine E je te maken hebt als je het etiket leest, want natuurlijke vitamine E wordt altijd vermeld als het “d”- type (bv. d-alpha-tocopherol, d-beta-tocopherol, etc.), synthetische vitamine E wordt altijd vermeld als het “dl”- type. Als je dagelijks per 25 kilo lichaamsgewicht gemiddeld een pond groenten eet, wat bijvoorbeeld het geval is als je van juicen houdt, dan krijg je een grote verscheidenheid aan antioxidanten uit groenten binnen en hoef je geen vitamine E supplement te nemen.

Vitamine C Wanneer je aan zware sportbeoefening doet of last hebt van stress dan kan het verstandig zijn om aanvullende vitamine C supplementen in te nemen. Via wetenschappelijk onderzoek is namelijk aangetoond dat na fysieke inspanning het stresshormoon cortisol minder snel stijgt als je extra vitamine C inneemt.

Combineer de juiste voedingsstoffen met elkaar voor een optimale spijsvertering

Voor een optimale spijsvertering is het belangrijk dat je al die verschillende gezonde voedingsstoffen zodanig met elkaar combineert dat je bij elke maaltijd de meeste gezondheidsvoordelen uit je voeding kan halen. Koolhydraten, vetten en groene groenten kun je allemaal tegelijkertijd eten omdat ze allen een alkalische of neutrale omgeving nodig hebben voor de spijsvertering. Ook eiwitrijke voeding, groene groenten, suikers en zure fruitsoorten mag je allemaal samen eten omdat ze allen een zure of neutrale omgeving nodig hebben om goed te kunnen verteren. Bij een verkeerde combinatie van voedingsstoffen is de maaltijd maar moeilijk te verteren. Het eten blijft langer dan nodig in de maag zitten en gaat fermenteren, waardoor je last krijgt van verstoppingen, een opgeblazen gevoel, flatulentie en onnodige vetophoping in de maag. Onjuiste combinaties die tot deze symptomen leiden zijn onder andere:

 • Eiwitrijke en koolhydraatrijke voeding, zoals bijvoorbeeld bij de typisch Hollandse maaltijd van een portie aardappelen, groenten en een stukje vlees.
 • Twee verschillende geconcentreerde eiwitrijke voedingsmiddelen, bijvoorbeeld twee verschillende soorten vlees
 • Eiwitten en vetten, zoals gefrituurde kip
 • Zure fruitsoorten en koolhydraten, waaronder pastagerechten met tomatensaus
 • Zure fruitsoorten en eiwitten, bijvoorbeeld een ontbijt met zowel gebakken eieren met spek als een glaasje jus d’orange
 • Zetmeel en suiker, een combinatie te vaak terug te vinden is in gebakjes, kerststol en krentenbroodjes

De makkelijkste manier om deze combinaties te vermijden is door zo min mogelijk verschillende gangen te eten. Een maaltijd met één gang, het hoofdgerecht dus, is het meest ideaal. Als leidraad kun je aanhouden dat eenvoudige maaltijden beter voor je gezondheid zijn dan uitgebreide maaltijden, ongeacht hoe goed je erop let welke voedingsmiddelen je al dan niet mag combineren. De beste en meest gezonde manier om dagelijks voeding te combineren is: een fruitmaaltijd voor het ontbijt, een koolhydraatrijke maaltijd met een salade of koolhydraatarme groenten voor de lunch en een eiwitrijk gerecht met een salade en koolhydraatarme groenten als avondmaaltijd.

Smakelijk eten!

21 comments

 1. It is necessary to know the substance of this reading.

  1. 17 februarie 2013DACIA TornaREVENIREA TARII LA NUMELE EI MILENAR =DACIA uniti cu dacii basarabi sa fim caci ei [dinastia lor]o tinut dacia muntenia pina la an 1658 cind constantin serban BASARAB a fost ucis de adverarii la tron…asta ni visul si dorinta ….succes garantat…va multumesc pte83blicar.&#p230;&#82u0;  

 2. Wat super overzichtelijk en handig dit. Bedankt

 3. Dankjewel voor de informatie Jesse. Ik dacht dat ik al behoorlijk wat wist maar ik lees hier toch steeds weer nieuwe dingen. Zo kom ik er net achter dat ik toch nog aardig wat dingen ‘fout’ doe. Zo eet ik behoorlijk wat rauwe geraspte wortel, aangemaakt met wat kaneel, vers vruchtensap en biologische moerbei- en goji bessen. Fout dus….. Misschien dat ik daarom in 2 jaar geen gram ben afgevallen. Al moet ik zeggen dat mijn lijf er absoluut anders uit is gaan zien. Alleen blijven de kiloos gelijk.
  Ook eet ik veel kip die kruid ik bak in olijfolie, dan kan ik ook beter niet doen?
  Soms vind ik het toch nog behoorlijk moeilijk.

  1. Great article but it didn’t have evehytring-I didn’t find the kitchen sink!

 4. Beste Jesse,

  Dank voor de heldere adviezen.
  Even wat betreft de zonnebank: onder een zonnebank maak je helaas GEEN vitamine D aan, welke bank je ook neemt. Zonnebankhouders weten dit en maken er geen geheim van.
  Zo werkt het ook niet om voor een zonvakantie voor te bruinen in de hoop niet te verbranden tijdens de vakantie. Ook al ben je bruin, je kunt alsnog verbranden!

 5. Ik vind het wat verwarrend, eerst staat er dat je eiwit, groene groenten,suikers en zure fruitzuren kan combineren.
  En eronder staat dat eiwit en zuur fruit niet kan, in het voorbeeld gebakken ei met spek en jus- d’orange?

  Kan iemand het uitleggen?

  1. Genet, ik denk dat hij met eiwitrijk vlees bedoelt of enkel het eiwit en niet het eigeel de dooier van een ei dus..

   groetjes Martine.

  2. Antwoord voor Genet: het gaat hier volgens mij om een typfout, er zou moeten staan dat eiwitten niet samen gaan met zoet fruit. Het voorbeeld van jus d’orange geeft ook aan dat het om zoet fruit gaat.

 6. Hoi Jesse!

  Ik had een vraagje. Er wordt in dit artikel wat betreft zuivel helemaal niet meer gesproken over lactose en wat betreft graan over gluten. Hierover was je volgens mij eerder van mening dat zuivel en graanproducten om die redenen niet gezond waren. Nu vertel je over (gepasteuriseerde) zuivel dat het om andere redenen niet gezond is. Is niet-gepasteuriseerde melk en yoghurt dan wel gezond en ben je nu van mening veranderd over de lactose die deze producten bevatten? Hetzelfde geldt voor de graanproducten. Er wordt hier niets meer gezegd over de gluten die deze bevatten. Ben je hier ook van mening over veranderd? 🙂

  1. Erg goed opgemerkt, Suzanne, en erg jammer dat hier geen antwoord te lezen is. Waarschijnlijk is dat via mail gedaan ofzo, maar ik ben er ook wel erg benieuwd naar!

  2. Lactose is niet per definitie verkeerd maar heel veel mensen verdragen het niet goed. Dat zou je daus altijd eerst even moeten uitproberen door het een maand of liefst twee te vermijden. Als je het daarna weer gebruikt merkt je vanzelf hoe je er op reageert. Rauwe koemelk kan soms juist heel veel voordelen hebben die door pasteuriseren verloren gaan.

 7. HOI JESSE IK HEB eiwit bij de bio winkel gehaald maar nu zeggen ze dat het voor bij tekomen is en niet voor aftevallen kun je me uit leggen wat het inhoud
  grt joke

  1. I really apeapcirte free, succinct, reliable data like this.

  2. Håber i får en dejlig dag. Er spændt på at høre om pigerne havde det sjovt. Håber i får udsolgt, det er virkelig fine sager i har lavet.Mange hilsner Anne-Mette

  3. Physicians Formula Organic Wear -sarjasta minulla on käytössä seuraavat: Organic wear™ 100% Natural Origin Concealer Stick Organic wear™ 100% Natural Origin Pressed Powder Organic wear™ 100% Natural Origin Lip Veil Organic wear™ 100% Natural Origin Eyeliner Kaikkiin olen ollut erittäin tyytyväinen 🙂

 8. Ik zelf ben erg gebaat bij alle voedingstips van Jessi.
  Maar nu kan ik wat tips gebruiken hoe dat in te passen valt voor mijn 16-jarige dochter, die in haar examenjaar zit. Zij zit vol met stress, kan de zoete verleidingen op school niet weerstaan, en heeft continu honger. Ik zie haar met de week dikker worden.
  Wat kan ik haar meegeven naar school? Een groene smoothie is geen optie voor haar (daar gaat ze niet mee lopen, kan niet in de koelkast, krijgt ze niet weg).
  Kortom, ik heb tips nodig voor een gestresste puber.

 9. Hoi Katja,
  Een spannend jaar inderdaad voor je dochter. ik vind het voor mijn kinderen ook lastig.
  Iemand zei eens, ga eerst goede producten toevoegen…dus een tomaatje,komkommertje e.d. op de boterham. En dan later de “slechte” dingen weglaten.
  Ik neem zelf op een drukke hectische dag vaak een spelt broodje mee met tahin (sesamspread).
  In het begin dat ik ‘anders’ ging eten had ik vaak nog trek omdat ik ook veel sport.
  Nu neem ik ‘s ochtends een omelet van 2 eieren met kokosmelk geklutst, kaneel erdoor en banaan(als ik ga sporten) of blauwe bessen. Daar red ik het de hele ochtend goed op.

  O en lees eens het boek stilzitten als een kikker! gaat over mindfullnes bij kinderen. Maar ook voor de volwassenen zijn er veel tips.

  Succes.

 10. Hi admin, i found this post on 23 spot in google’s search results.

  You should decrease your bounce rate in order to rank in google.
  This is major ranking factor nowadays. There is very useful wp plugin which can help you.
  Just search in google for:
  Lilas’s Bounce Plugin

  1. Hey, you’re the goto extepr. Thanks for hanging out here.

Leave a Reply