OERsterk: eet zoals de natuur het bedoeld heeft en luister naar jezelf

“Ik schrijf een week pijnstillers voor, als het dan nog niet over is zie ik u graag terug”

“Ik heb hormoonzalf voor de huidklachten, maar die mag u niet langer dan een week gebruiken”

“Ja mevrouw, artrose hoort nu eenmaal bij het ouder worden”

Komen dit soort uitspraken je bekend voor? Heb jij ook vaak last van:

 • Hoofdpijn en/of migraine?
 • Weinig energie?
 • Stress?
 • Slaapproblemen?
 • Overgewicht?
 • Hoge bloeddruk?
 • Huidproblemen?
 • Gewrichtspijn?

Misschien heb je de hoop al lang opgegeven dat je ooit weer boordevol energie zit, goed slaapt of jezelf gewoon lekker in je vel voelt. Toch is er een lichtpuntje aan de horizon. En dat lichtpuntje komt van Drs. Richard de Leth, een arts die met zijn boek “OERsterk – Gezond, fit en slank volgens de natuur: dé totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit” een hele nieuwe en frisse kijk geeft op onze gezondheid.

De weg naar optimale en minimale gezondheid

Waarom kwamen er vroeger geen moderne ziektes voor?

Waarom schrijft de huisarts geen broccoli maar pijnstillers en medicijnen voor?

Moeten we wachten tot ons lijf iets mankeert of kunnen we zorgen dat we niet ziek worden?

Eigenlijk stellen we dit soort logische vragen nooit, niet aan de dokter maar ook niet aan onszelf. We zijn zo gewend aan onze leefwijzen dat we er niet beseffen dat bijvoorbeeld:

 • onze voorouders veel minder last hadden van stress, hart- en vaatziekten, allerlei soorten kanker en andere moderne Westerse ziektes
 • medisch onderzoek er geen belang bij heeft om te onderzoeken hoe je gezond kan worden van broccoli…
 • we niet hoeven te wachten tot we ziek worden, maar zelf ziektes kunnen voorkomen

Gezondheidszorg en geneeskunde omvat veel meer dan alleen maar medicijnen voorschrijven die symptomen maskeren maar de echte oorzaak van de ziekte niet wegnemen. Eigenlijk wisten we dat al lang, want Ayurvedische geneeswijzen, de traditionele Chinese geneeskunde en andere niet-Westerse geneeskundige stromingen roepen dat al eeuwen. Gelukkig beginnen nu ook “regulier” geschoolde geneeskundigen zoals arts Richard de Leth in te zien dat er meer is dan farmaceutische medicijnen alleen.

In zijn boek OERsterk, dat zoveel informatie bevat dat je het bijna als een ‘naslagwerk’ zou kunnen beschouwen, bekijkt hij de weg naar optimale gezondheid vanuit allerlei verschillende interessante invalshoeken. Hij kijkt onder andere naar de evolutieleer, opvattingen over gezondheid uit de Klassieke Oudheid en de voorgaande eeuwen, Oosterse geneeswijzen, de psychologie achter gezondheid en ziekte, ons moderne zorgsysteem, fysiologische processen, voedingsleer, onze stofwisseling, de rol van onze hormoonhuishouding, ons moderne Westerse voedingspatroon, de bio-industrie, en ga zo maar door. Ook gaat hij uitgebreid in op factoren die de weg naar optimale gezondheid ondermijnen, de weg naar minimale gezondheid dus. Toch is OERsterk absoluut geen theoretisch of wetenschappelijk verhaal, want alles wordt op een hele eenvoudige en luchtige manier uitgelegd, waarbij interessante citaten van beroemdheden en ook humor af en toe niet ontbreken.

Wat Richard de Leth al gauw duidelijk maakt in zijn boek is dat onze gezondheid afhankelijk is van talloze factoren, en dat er minstens net zoveel zienswijzen bestaan over hoe je een goede gezondheid kunt behouden of een ziek lichaam beter kunt maken. Echter, de kracht van het boek is dat de auteur niet verkondigt dat hij de waarheid in pacht heeft, maar dat je uiteindelijk voor jezelf moet bepalen wat jouw waarheid is, en dat je op die manier verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen gezondheid.

Met dit in het achterhoofd wordt OERsterk ook een heel praktisch en persoonlijk boek voor jezelf, en dat heeft Richard de Leth nog eens extra benadrukt door veel vragen en zelfscorelijsten in het boek op te nemen, waarmee je voor jezelf kunt vaststellen hoe het staat met jouw eigen gezondheid, en wat je kunt doen om jezelf beter te voelen, meer energie te geven en misschien wel jouw persoonlijke oplossing of verlichting kunt vinden voor jouw ongemakken, kwaaltjes, aandoeningen of ziektes.

7 gouden richtlijnen voor een gezond voedingspatroon

‘Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding’
Hippocrates, grondlegger van de reguliere geneeskunde (460-375 v. Chr.)

De tweede helft van OERsterk is geheel gewijd aan voeding. De auteur Richard de Leth deelt hier zijn 7 gouden richtlijnen voor een gezond voedingspatroon, en legt vervolgens uit hoe hij tot dit inzicht is gekomen. Zijn belangrijkste vuistregel is dat je zou moeten eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Onze spijsvertering werkt nog steeds hetzelfde als in de oertijd en is afgestemd op de natuurvoeding die onze verre voorouders aten. Wist je bijvoorbeeld dat mensen vroeger gemiddeld 1,2 kilo groente en fruit per dag aten? Ook aten mensen alleen wat in het seizoen was, en dat is heel belangrijk, want zo zorg je ervoor dat je de juiste vitamines, mineralen en brandstof binnen krijgt die bij elk seizoen past.

Richard de Leth uit zich ook kritisch naar het Voedingscentrum en huisartsen die beweren dat onze hedendaagse voeding en gevarieerd eten onze behoefte aan vitamines en mineralen voldoende afdekt, en dat supplementen niet nodig zijn. Hij noemt dit een kwalijke mythe, want als gevolg van dit soort uitspraken hebben veel mensen last van ernstige vitamine- en mineralentekorten, en de ziektes die zij daardoor krijgen worden behandeld met giftige medicijnen.

Richard de Leth citeert in deze context bijvoorbeeld een Hongaarse arts en Nobelprijswinnaar die ooit zei: “Wanneer je niet voldoende vitamines hebt en een verkoudheid krijgt en als gevolg daarvan een longontsteking, dan zal de diagnose niet zijn ‘gebrek aan vitamine C’, maar longontsteking.

Nuttige tips en praktische informatie

Vooral aan het eind van het boek staan veel nuttige tips en praktische informatie over onder andere:

 • Welke groente en fruit rijk zijn aan essentiële mineralen, en in welke hoeveelheid ze voorkomen in biologische- en niet-biologische groente en fruit
 • Wat “anti-nutriënten” zijn, wat ze doen in je lichaam en welke de top-7 antinutriënten zijn die je beter kunt vermijden
 • Hoe voeding bijdraagt aan de sleutelfuncties van ons lichaam, en wat bijvoorbeeld de rol is van sleutelfuncties als ontgifting en de hormoonbalans
 • Hoe je baas in eigen mond wordt
 • Waarom calorieën tellen geen zin heeft
 • Hoe ontzettend ongezond suiker is
 • Waarom je nu een verandering moet gaan maken in je voedingspatroon en niet moet wachten tot “het juiste moment”

In de bijlage van OERsterk vind je talloze eenvoudige recepten met ingrediënten die je allemaal in de reguliere supermarkt kunt kopen. Geen ingewikkelde vijfsterrengerechten dus, maar allemaal simpele maar OERgezonde maaltijden.

Daarnaast staat er in de bijlage een waardevol overzicht van alle groente en fruit die per maand in het seizoen zijn – een lijstje dat bij iedereen in de keuken op het prikbord zou moeten hangen, want zo eet je niet alleen waar jouw lichaam in het betreffende seizoen het meeste behoefte aan heeft, je bespaart ook nog eens flink op je boodschappenbudget! Tevens vind je in de bijlage allerlei checklists, waarmee je bijvoorbeeld kunt nagaan of je last hebt van een vitamine- of mineralentekort, en of een van je sleutelfuncties niet goed functioneert.

Gezond zijn is in balans zijn

Richard de Leth geeft met OERsterk allerlei nieuwe inzichten ten aanzien van onze gezondheid, en door talloze factoren in kaart te brengen die daarop van invloed zijn en vervolgens een brug te slaan tussen de westerse en oosterse geneeskunde geeft hij ons de juiste handvaten om zelf aan onze gezondheid te gaan werken. Want gezond zijn is in balans zijn en ziek zijn is uit balans zijn, zegt Richard de Leth. Door op de lange termijn in je gezondheid te investeren word je OERsterk.

Richard de Leth schrijft in zijn boek dat je zelf verantwoordelijkheid moet gaan nemen voor je gezondheid. Terug naar optimale gezondheid volgens je eigen natuur. De weg daar naartoe zal zeker inzet, toewijding en discipline van je vragen, maar met OERsterk wordt dat in ieder geval een stuk gemakkelijker.

En wat je ervoor terug krijgt? Optimale gezondheid en vitaliteit!

“OERsterk – Gezond, fit en slank volgens de natuur: dé totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit” – Drs. Richard de Leth
Met een voorwoord van Ir. Ralph Moorman, een tussenwoord van Leo van der Zijde en een nawoord van professor Leo Pruimboom
Uitgeverij De Leth
ISBN: 9789 0818 99 000

“Hij durft de betrekkelijkheid van de huidige medische wetenschap te laten zien en de waarde van denken vanuit de logica van de natuur” – Ir. Ralph Moorman (hormoonexpert en personal trainer)

“Dit boek kan een bijdrage leveren aan de veranderende kijk op gezondheid en ziekte”

– Leo van Zijde (Evocircadian coach)

“De inhoud van dit boek is openbarend”

– Prof. Leo Pruimboom (orthomoleculair psycho-neuro-immunologietherapeut en professor aan de Universiteit van Gerona, Santiago de Compostella en Lissabon)

We verkopen het boek niet meer via onze webshop, voor de verkoop verwijzen we je naar bol.com

 

3 comments

 1. Met de inhoud van dit stuk ben ik het eens. Maar Richard de Leth is geen arts. Hij heeft nooit coschappen gelopen. Nooit zijn artsenbul behaald.

Leave a Reply