oersterk koken coverOersterk Koken – zonder al te veel moeite slanker, energieker en gezonder!

Heb je moeite om op een gezond gewicht te blijven?

Vind je ‘gezond eten’ meestal helemaal niet lekker?

Heb je vaak trek in snacks en zoetigheid?

Voel je jezelf regelmatig moe en futloos?

Wat jij mist is krachtvoer, oftewel voeding die je in je eigen kracht plaatst en brandstof geeft voor het verwezenlijken van je dromen en idealen.

Dat zegt auteur en arts Richard de Leth, die na het verschijnen van zijn vorig jaar verschenen bestseller OERsterk alweer snel in de pen is gekropen om samen met orthomoleculair diëtist Jolanda Dorenbos een nieuw boek te schrijven over voeding en gezondheid. Het resultaat daarvan is Oersterk Koken, een praktisch kookhandboek dat barst van de heerlijke recepten waarin oeroude voeding uit de natuur centraal staat.

Zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid

Volgens Richard de Leth bepaalt voeding voor een groot deel ons gezondheidsniveau. In zijn eerder verschenen boek OERsterk daagde hij ons al uit om onze gezondheid in eigen hand te nemen en bracht hij talloze factoren in kaart die van invloed zijn op ons immuunsysteem, ons energieniveau en ons gewicht. Voor veel lezers was dit een verbijsterende openbaring, want meestal denken we niet zoveel na over onze gezondheid, totdat het te laat is en we ziek worden. De belangrijkste boodschap van zijn eerdere boek OERsterk was dat je niet hoeft te wachten tot je ziek wordt maar ziektes ook zelf kunt voorkomen, en door een brug te slaan tussen de westerse en oosterse geneeskunde en gaf Richard de Leth ons een heleboel handvaten om zelf aan onze gezondheid te gaan werken.

Met Oersterk Koken wordt zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid nog een stuk eenvoudiger, want bij dit tweede boek staat de praktijk centraal, te weten lekker en gezond koken. Naast de meest tongstrelende recepten staat er in dit boek ook interessante achtergrondinformatie over gezonde voeding en welke voedingsmiddelen je niet mag missen of juist beter kunt vervangen door gezondere alternatieven.

Een ontdekkingsreis in de keuken

Oersterk Koken is geen doorsnee kookboek dat je even raadpleegt als je kookinspiratie nodig hebt, het is een ware ontdekkingsreis op voedingsgebied, want door voortdurend nieuwe recepten uit te proberen zul je steeds weer nieuwe smaken leren kennen.

Jolanda Dorenbos heeft alle recepten in het boek verzameld en weet op een passievolle wijze onze oeroude instincten en onze verbinding met de natuur te stimuleren, te prikkelen en te herstellen. Een kleine greep uit de gerechten die je kunt maken als je met Oersterk Koken aan de slag gaat:

 • Bananenbrood
 • Kastanjecrêpes met warme bramen
 • Bietencarpaccio met rucola en rolmops
 • Exotische zuurkool met kip en fruit
 • IJssorbets

Alle recepten in Oersterk Koken zijn eenvoudig te maken en alle ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt of natuurvoedingswinkel te krijgen. Het leuke aan Oersterk Koken is dat er niet alleen allerlei bijzondere ogende gerechten in staan (die je allemaal overigens makkelijk zelf kunt bereiden), maar ook heel veel doorsnee gerechten met een ‘gezonde twist’.

Wist jij bijvoorbeeld dat je ook hele gezonde varianten kunt maken van:

 • pizza’s,
 • hamburgers,
 • frites,
 • koekjes,
 • winegums

De recepten van de gezonde varianten vind je in dit boek. Met Oersterk Koken kom je het allemaal te weten en kun je dit soort gezond ‘snoep’ en ‘fast food’ gemakkelijk zelf in je eigen keuken bereiden. Bovendien staan er in Oersterk Koken een heleboel basisrecepten (met de goede ingrediënten), o.a. voor:

 • gezonde sauzen,
 • gezonde dressings,
 • gezonde pesto’s,
 • gezonde tapenades en dips (zoals Holandaisesaus en mayonaise)

Suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij

In OERsterk liet Richard de Leth ons al kennis maken met de gevaren van suikers, hoe deze alle energie uit ons lichaam zuigen en ons lichaam verslaafd maken. Ook vertelde hij over gluten en zuivel en hoe deze ons lichaam kunnen belasten, zelfs als we geen gluten intoleratie of lactose intolerantie hebben. Daarom zijn alle recepten in Oersterk Koken suikervrij (met uitzondering van fruit en honing), glutenvrij en zuivelvrij, zodat je lichaam alleen puur krachtvoer binnenkrijgt die de gezondheid van je lichaam ondersteunt en je energie en vitaliteit geeft.

Alhoewel Oersterk Koken niet specifiek bedoeld is voor mensen die aan een gluten intolerantie of lactose intolerantie lijden is dit kookboek wel bij uitstek voor geschikt hen, want alle recepten in Oersterk Koken zijn gegarandeerd vrij van zuivel en granen met gluten.

Minigids voeding

Behalve de honderden recepten die in Oersterk Koken op een overzichtelijke wijze te vinden zijn is het laatste gedeelte van het kookboek gewijd aan informatie over voeding. Je ontdekt bijvoorbeeld wat de basisbestanddelen van oervoeding zijn en welke voedingsstoffen in alle recepten in dit kookboek worden vermeden. Ook leer je welke functie voeding heeft, hoe je lichaam voeding verwerkt en wat de voordelen zijn van gezond eten.

Net zoals in zijn eerder verschenen boek OERsterk legt Richard de Leth in Oersterk Koken vervolgens uit wat de 7 gouden voedingsrichtlijnen zijn en hoe jij ervoor kunt zorgen dat je met de juiste voeding zonder al te veel moeite slanker, energieker en gezonder kunt worden. Want gezond zijn is in balans zijn en ziek zijn is uit balans zijn, zegt Richard de Leth. Door op de lange termijn in je gezondheid te investeren word je Oersterk!

Met Oersterk Koken zul je in staat zijn elke dag te eten en drinken volgens de natuur en zo het beste in jezelf en je gezinsleden naar boven te halen. Een dieet volgen wordt dan beslist overbodig, want als je eet zoals de natuur het bedoeld heeft zul je vanzelf slank, energiek en gezond worden en blijven.

“Oersterk Koken!” – Drs. Richard de Leth & Jolanda Dorenbos
Uitgeverij De Leth
ISBN: 9789 0818 990 31

Exclusief Interview (40 min) met drs. Richard de Leth

Alleen bij Jessevandervelde.com ontvang je na je aankoop gratis een exclusief, uitgebreid interview dat Jesse heeft gehouden met drs. Richard de Leth.

In dit interview ontdek je:
Richard Jesse interview

 • 1 ding wat tot constante activiteit van het immuunsysteem leidt, wat je enorm moe maakt en tevens aan de basis ligt van de meeste westerse welvaart ziektes
 • De 3 lagen van het immuunsysteem, wat ze betekenen en hoe ze aangetast (en dus zwakker) worden
 • Richards visie op tarwe en melkproducten en waarom hij dit ziet als ‘minimaal voedsel’
 • De anti-nutrienten die we niet kennen, maar in sommige voedingsmiddelen zitten en die schadelijk zijn voor onze gezondheid
 • Hoe we ons lichaam de mogelijkheid om te herstellen terug kunnen geven en waarom dit cruciaal is voor onze gezondheid
 • Hoe beweging ons immuunsysteem activeert (en ons beschermt tegen ziektes) en hoe je hier met een minimale tijd besteding van kunt profiteren
 • Jesse en Richard’s discussie over kanker en het lichaam helpen zijn/haar zelfgenezend vermogen te activeren
 • Richards top 5 voedingsmiddelen en voedingssupplementen voor een sterk immuunsysteem en een goede gezondheid
 • Wat de juiste verhouding is tussen eiwitten, koolhydraten en vetten en de fout die de meeste mensen daarin maken

1 comment

Leave a Reply