1e stap voor ieder dieet: Het insuline hormoon in balans brengen

 

In deze video leg ik uit:

 • Waarom het fout is om te focussen op ‘hoeveel je eet’
 • Welk hormoon verantwoordelijk is voor vet opslag
 • Waarom je 100% controle hebt over of je vet opslaat, middels wat je eet
 • Welke voedingsmiddelen als vet worden opgeslagen en welke je dus zou moeten vermijden
 • Wat mensen dagelijks eten waarmee ze vet verbranding verstoren en waardoor ze nooit gewicht zullen verliezen zolang ze dit blijven doen
 • De gezonde voedingsmiddelen die je vanaf vandaag gemakkelijk kunt toevoegen aan wat je eet
 • Wat je dagelijks kunt drinken (en binnen 2 minuten kunt klaarmaken) dat super gezond is en enorm veel energie geeft

 

 

Welk dieet je ook gaat volgen. Op welke manier je ook wilt afvallen:

Je kan niet anders dan eerst het belangrijkste vet opslag hormoon in balans brengen. Als dit hormoon uit balans is, is het onmogelijk om vet te verbranden. Het gaat hier om het hormoon insuline.

Insuline is het hormoon dat je lichaam aanmaakt als je bloedsuikerspiegel stijgt, nadat je iets koolhydraatrijks of suikerrijks hebt gegeten.

Je lichaam maakt op dat moment insuline aan om de suikers die in je bloedbaan terecht zijn gekomen op te slaan als spierglycogeen of als lichaamsvet.

Belangrijk om te weten is dat insuline een zeer krachtig hormoon is. Het is het enige hormoon dat je bloedsuikerspiegel verlaagt, terwijl er maarliefst 5 hormonen zijn die het tegenovergestelde doen (je bloedsuikerspiegel kunnen verhogen). Je zou dit dus kunnen zien als 1 tegen 5. Insuline is in z’n eentje sterk genoeg om het tegenovergestelde te kunnen doen van 5 andere hormonen.

Waarom is het een probleem dat je lichaam insuline aanmaakt, nadat je koolhydraten (of andere suikers) hebt gegeten?
Op zich is dat geen probleem, maar wel als het te vaak gebeurd en je lichaam er veel van moet aanmaken. Want voor alle koolhydraten en suikers maakt je lichaam insuline aan (brood, pasta, rijst, aardappelen, pizza, crackers, ontbijtkoek, chips, (light)frisdrank, chocolade, snoep, melkproducten en zo goed als alle andere verpakte voedingsmiddelen).

En dit is waar het om gaat:

Telkens als je één van bovenstaande voedingsmiddelen eet en je lichaam insuline aanmaakt dan stopt je lichaam met vet verbranding en raakt je lichaam in een vet opslag stand.

En doordat de meeste mensen 3 keer per dag of vaker iets eten waarvoor het lichaam insuline moet aanmaken, raken ze telkens in een 'vet opslag stand' en komen ze dus door de jaren heen steeds meer bij.

Om nog maar niet te spreken over het feit dat je lichaam steeds minder gevoelig voor insuline wordt en er steeds meer van moet aanmaken voor dezelfde hoeveelheid voeding die je eet.

Je kunt onmogelijk afvallen als je lichaam gedurende de dag één of meerdere malen insuline moet aanmaken.

Het goede nieuws is dat insuline het enige hormoon is waar je 100% controle over hebt, namelijk op basis van wat je eet en drinkt.

Wat je in je mond stopt bepaald of en hoeveel insuline er moet worden aangemaakt.

Wat je in je mond stopt bepaald daarom of en hoeveel vet er wordt opgeslagen of verbrandt.

Je kunt controle nemen en een verandering maken.

Klik hier voor meer info

 

Groene smoothie recepten

Groene smoothie spinazie, ananas

Groene smoothie spinazie ananas

Ingrediënten

 • 200 gram spinazie
 • 1 banaan
 • stukjes verse ananas

Bereidwijze
Doe de spinazie in de blender. Afhankelijk van hoe groot je blender is kan je 100 – 200 gram spinazie gebruiken. Voeg water toe totdat de waterlijn gelijk is aan tot hoeveel spinazie er in zit, voeg de banaan toe en zet de blender 30 – 60 seconden aan. Voeg naar smaak stukjes ananas toe.

Bewaren
Bewaar de groene smoothie in een glazen pot (bijvoorbeeld een grote appelmoes pot) in de koelkast, maximaal 1 dag.

 

Groene smoothie andijvie, banaan

Groene smoothie andijvie banaan

Ingrediënten

 • 250 gram andijvie
 • 1 banaan
 • 1 appel
 • 1 kiwi

Bereidwijze
Doe de andijvie in een blender. Voor deze smoothie heb je een grote blender nodig, van minimaal 1,5 liter inhoud. Vul de blender met water totdat de waterlijn ter hoogte van de andijvie is. Zet de blender 30 seconden aan. Voeg de banaan toe. Was de appel, snijd het klokhuis eruit en doe de appel met schil in de blender. Zet de blender 30 – 60 seconden aan. Voeg de kiwi toe en zet de blender aan en geniet van een heerlijke, zoete groene smoothie!

 

Meer informatie over insuline, hormoonhuishouding en groene smoothies

Ontdek hoe je jouw hormoonhuishouding in balans kunt brengen, welke variaties er allemaal bestaan voor groene smoothie recepten en wat je nog meer kunt doen om vanaf vandaag 'Gezond van binnen, slank van buiten' te worden.
Klik hier om verder te lezen…

41 comments

 1. hoihoi,

  ik maak altijd Spinazie-Smoothies met een appel en een peer er door! Erg lekker, en vult enorm!

  Gewoon ook spinazie in de blender doen, samen met een appel en een peer in stukjes, en daarna water toevoegen tot gelijke hoogte. Effe blenden tot je geen stukjes meer ziet! Echt verrukkelijk! Ik hoef sindsdien ook geen troep meer met probiotica, de stoelgang is prima en ik voel me superfit!

 2. hee hee jesse,:Denorm bedankt voor je gestuurde film! ik begin morgen kan niet wachten ik heb er een goed gevoel over en het gaat en het zal me luken alles wat je me stuurt ga ik bekijken en als ik vragen of tips heb kom ik bij jou ik vind het fijn om te weten dat er iemand is die mijn kan bezig houden ik ! ga morgen aan het hormoon denken en een gezondere voedings stijl aanpassen! en hopenlijk behaal ik snel resultaat! die buik moet er af, boven benen moeten gaan slinken,billen mogen wel 2 maten kleiner:Pdus ja veel werk aan de boeg maar ik ga me best doen bedankt gr lianne

 3. Hallo Jesse,

  Hoeveel van de Smoothie mag je per dag hebben? Moet je dat dan zien als maaltijdvervanger of vervanger van de tussendoortjes?

 4. Hallo Jesse,

  Heb een hekel aan keukenapparaten die ook weer schoongemaakt moeten worden, maar
  ga nu ernstig nadenken over de aanschaf van een blender, ga zo door……..
  Bij het praten iets minder je handen gebruiken zou voor mij OK zijn!

 5. Bijna alle ingredienten in huis. Morgen de eerste smoothie! Heb er zin in, klinkt heerlijk en ben dol op verse spinazie!!
  Bedankt Jesse en succes iedereen.

 6. Heb nog geen blender,maar ga er zeker een aanschaffen.Lijkt me heerlijk,de groene smootie.
  De tips zijn fantastisch,het gaat me dit keer zeker lukken,een paar kilootjes minder.
  groetjes,Leonie

 7. ik ben blij met je filmpjes!

 8. Ben begonnen……ben benieuwd….
  GroetjesAnke

 9. Mag ik dagelijks spinazieshakes drinken? (ivm nitriet)

 10. Hoi,

  Ik heb net mijn eerste groene smoothie op erg lekker ik heb ijsbergsla met 1 banaan en een appel smaakt naar meer
  bedankt jac

 11. Ook ik ben begonnen met de smoothies, erg lekker! Maar mijn stoelgang komt nog niet zo lekker op gang, en als er iets uitkomt is het net zo groen als de smoothies 🙂
  Ik doe er ook altijd een lepel lijnzaad doorheen.

 12. Ik vind de groene smoothies ook heerlijk! Ik doe er ook Acai poeder en soms ook groene thee poeder bij! Heerlijk! Ik gebruik wel altijd spinazie. Is dat erg?

 13. Hoi Jesse,
  Ik heb even een vraag.
  Ik heb ‘s morgens erg weinig tijd en heb voor ontbijt de oplossing gevonden ik schenk ‘s avonds al melk in een kom en zet dat in de koelkast. ‘s morgens hoeft ik dan alleen water te koken en thee te maken en kellog’s in mijn melk te gieten. nou hoorde ik van jou dat melk niet zo goed is.
  heb jij misschien een alternatief?

  liefs Ivon

 14. hoi jesse,
  ik zelf ben niet zo een fan van spinazie enz. maar ik maak samen met een vriendin vaak een smoothie met melk en banaan en aardbei.

  mijn vraag: is dit net zo goed voor je als de groene smoothies?

  groetjes romy

 15. Ha Jesse,

  De groene smoothies zijn verrukkelijk.
  Ik doe er ook wel eens minder water bij dan voed het nog meer,en een handvol goijbessen (want zo vind ik ze niet lekker).

  Hartegroet, Maria

 16. ik begin de dag met een mix van zelf versgeperste limoen, citroen en sinassappel. dit is een fris en super gezond drankje en daarnaast eet ik een sneetje brood met banaan of adcocado. ik ben niet van plan om groene smoeties te maken, wel wil ik in de toekomst een versapers aanschaffen om verse sappen te bereiden. verse groente eet ik bij de lunch en avondeten. verder wel intressant verhaal over het insulinehormoon.

 17. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het antwoord op de vraag van Greenfish12. Mijn favoriet is ook de spinazie en gebruik hiervan bijna dagelijks 100 gr. Is het erg om dagelijks spinazie de gebruiken?

 18. Aqapimu, als je niet van moeilijk schoon te maken keukenapparaten houdt: ik gebruik mijn staafmixer. Die hoef je alleen maar even af te spoelen.

  Ivon: ik gebruik soyamelk i.p.v. koemelk. Het is wel even uitzoeken welk merk je het lekkerst vindt, want er zijn merken die hele gekke bijsmaken hebben. Maar houd vol, je vindt beslist iets naar jouw smaak.

  En verder: ik ben twee dagen geleden begonnen en maak de energyshake met… andijvie!

  Iedereen veel succes en de hartelijke groeten uit Amsterdam van Carolien

 19. Hoi Jesse,
  Je doet me opeens danken aan popeye the sailorman. Er zit misschien toch iets van waarheid in jou groene smoetie. Wat je denk ik alwel moet weten, is dat bladgroenten je niet lang kunt bewaren, gebruik het het liefst dezelfde dag nog en bewaar het niet voor morgen, want het rot snel, je kunt dit zien aan de structuur wanneer het slap is en aan elkaar plakt moet je het weg gooien en ook aan de kleur, bij sla bijv. zie je het goed,het wordt bruin,dan moet je het echt weggooien. Bladgroenten kun je hooguit 1 dag bewaren onder in de kolekast maar liever niet bewaren, gewoon dezelfde dag opeten en de rest weggooien.
  groetjes saskia

 20. ik heb een te laag werkende schildklier en gebruik daarvoor medicijnen, mag ik dit gaan toepassen?

 21. Enthousiaste presentatie. Wat ik wel kwijt wil is dat suikers vaak het onderspit delven in de “afvalwereld”. Niet altijd terecht en het gaat er ook om hoe snél het je bloedglucose doet stijgen.

  Glucose is de belangrijkste stimulans om insuline uit te scheiden. Insuline zorgt ervoor dat glucose als het ware de cel in kan (dmv een speciaal carrier-molecuul GLUT4. Verder spelen calcium- en kaliumkanalen ook een rol).

  Een erg belangrijke opslagplaats die ik niet hoor is de lever. Deze glucose wordt gebruikt voor de hersenen en de erythrocyten (rode bloedcellen). Glucose is bv extreem belangrijk voor de hersenen. Het is de enige brandstof waar ze op draaien.
  De reserves glucose (die opgeslagen worden als glycogeen) worden ook als eerste gebruikt voor de hersenen en rode bloedcellen, daarna de spieren en daarna pas gaat het de glycogeen in de vetcellen verbranden.

  In zo’n volgorde van belangrijkheid wordt het ook opgeslagen. Als de opslag capaciteit in de lever (voor de hersenen en bloedcellen) en de spieren verzadigd is, komt pas opslag in de vetcellen aan bod.

  Wilma: In het geval van hypothyreoïdie zou ik even je huisarts raadplegen. In de meeste (!) gevallen kan het geen enkel kwaad, maar dat moet per individu apart bekeken worden.

  Ik ga die smoothie zeker uitproberen. De mix van ingrediënten klinkt lekker!

 22. Spinazie bevat veel nitraat (net bv zoals sla, kool, andijvie), wat o.a. onder invloed van zuren in de maag (en darm) omgezet wordt in nitriet. Op zich geen probleem want nitriet is vrij onschuldig.

  Nitriet kan onder bepaalde omstandigheden omgezet worden in nitrosamine.
  Nitrosamine blijkt bij sommige ratten kanker te veroorzaken. Dit is echter nog nooit bij mensen aangetoond. KWF kankerbestrijding heeft de relatie tussen voeidng en kanker goed geëvalueerd en is tot de conclusie gekomen dat het geen enkel kwaad kan om veel spinazie (of andere nitraatrijke groenten ) te eten. Net zoals het opwarmen van spinazie niet gevaarlijk is. Consumentenbond en Voedinscentrum zijn het hier (geloof ik) nog steeds niet mee eens.

  Wel een nadeel van spinazie: het oxaalzuur wat erin zit haalt een beetje het calcium van de tanden af waardoor deze ruw aan kunnen voelen. Als je na het eten van spinazie je tanden gaat poetsen vergroot je de schade hiervan. Melk neutraliseert het oxaalzuur weer.

 23. Hoi allemaal, Ik ben vandaag net begonnen. Hebben jullie nog goede tip’s voor de eerste week? Ik heb de DVD’s besteld, maar nog niet in huis.

 24. Hallo Jesse,
  kan ja ajb verklaren waarom melkprodukten niet goed zouden zijn ? Ik spreek hier dan niet over gesuikerde en bereide yoghurt of vla of iets dergelijks, maar over gewoon natuurkwark of natuuryoghurt, of magere kaas.
  Tesnlotte zijn zij een van ons grootste bronnen van calcium.
  Vermits ik en de menopauze zit zijn wij wel erg belangrijk zou ik zo denken.

 25. Nou, zojuist mijn 1e smoothie gemaakt nav het eerste mailtje. Ziet er goed uit en smaakt heerlijk. Boven verwachting. Het is de andijvie, banaan, appel, kiwi geworden. Heb er iets te veel water bij gedaan denk ik want ik kan er wel 4 a 5 mokken uit halen.
  Dan morgenvroeg nog maar een beker of wat. Kan me niet voorstellen dat dit voor 1x drinken is.

 26. ik was wat huiverig voor de smooties maar met het lezen van de reacties ga ik er toch aan geloven!

  ik eet alleen onwijs graag brood en pasta, en zal die dus een tijdje moeten minderne…..vroeg me toruwens nog wel af als je een smootie maakt is dat vaak meer dan 1 ‘portie’ mag je er ook meer van op 1 dag

 27. Beste Jesse,
  Bedankt voor tips
  Ik vond de groene smoothies best te drinken.

 28. Gister begonnen met moothies, mijn partner houd niet van groente maar de smoothies gaan er goed in, hij vind het lekker banaan en apple en spinazie, zo krijgt hij de nodige groente binnen, ik vind de spinazie bitter maar het lukt wel ze binnen te krijgen.Vandaag sla ook lekker. Graag zou ik een alternatief weten voor brood en wat recepten voor avond eten.

 29. hallo .Jesse,

  Mag je de groene smooty iedere dag drinken ,smorgens ,middag en avond of nietr

 30. Hoi Jesse
  Super goed die groene Smoothys ga het ook proberenbedankt

 31. Hallo Jesse,ga het ook proberen hoe vaak mag ik de smoothys per dag trinken en kan het ook als broodvervanger?Dankjewel nog voor je tips en uitleg.

 32. Hallo Jesse, ik heb me hier aangemeld om meer over de processen van voeding en gewichtscontrole te weten te komen. Nu eet ik momenteel veel brood, ongeveer 10-12 snee brood per dag. Op zich kom ik er niet echt van aan aangezien ik iedere dag sport. Ik heb dit nu vervangen door brood gebakken van Teff graan wat veel meer langzaam verteerbare complexe koolhydraten bevat dan brood van andere (tarwe etc.)granen. Hierdoor is de glycemische index van dit brood een stuk lager. Ik merk idd wel dat ik er minder van ga dippen tijdens mijn (kantoor)werk. Wat is jouw ervaring met Teff producten? Is dit aan te raden als vervanger van ‘normaal’ brood? Al vast bedankt voor al de kennis die je ter beschikking stelt!

 33. Ik ga morgen ook proberen om een groene smoothie te maken, ik ben benieuwd
  Bedankt Jesse voor de goede informatie, ik kijk graag naar je deskundige uitleg.
  Ik hoop maar dat het nu ook nog bij mij zal werken…. maar ik ga echt mijn best doen…

 34. Dag Jesse,

  Bedankt voor de nuttige informatie.
  Ik ben vandaag begonnen met het programa.
  Heb wel nog een vraagje kan ik eventueel noten en olijven vervangen door iets anders
  mag dat namelijk niet?
  mvg.

 35. Beste Jesse,

  Je vertelt dat rouw innemen van Nitraat niet schadelijk is, maar ik mag de groenten (hele Kool-familie en spinazie) eens niet proeven zonder dat ik migraine aanval volgende dag niet krijg, door bovengenoemde Nitraat.
  Nitraat gehalte in de NL groenten is boven toegestane waarden en wordt door de overheid stiekem, maar wel geadviseerd om deze groep groenten eerst goed te laten koken.

  Welke groene smoothys zou ik dan kunnen maken om dezelfde (hormooneffect) te bereiken?

 36. Hai Jesse,

  Onder je clip staat dat je onmogelijk kunt afvallen als je lichaam 3 keer per dag insuline aan moet maken, maar het is toch ook van belang dat je spieren genoeg koolhydraten binnen krijgen om goed te kunnen functioneren? Wanneer ik dus ‘s ochtends en ‘s middags bruin brood eet en ‘s avonds pasta, rijst of een ander soort koolhydraten, kan ik dus onmogelijk afvallen?

 37. Ik heb twee dagen smoothie met andavie, kiwi en banaan gegeten, heb al uren buikpijn…..?

 38. Onder je clip staat dat je onmogelijk kunt afvallen als je lichaam 3 keer per dag insuline aan moet maken. Wanneer ik dus ‘s ochtends en ‘s middags bruin brood eet en ‘s avonds pasta, rijst of een ander soort koolhydraten, kan ik dus onmogelijk afvallen?

  Eerlijk gezegd vind ik het allemaal een beetje vaag geworden.

 39. Hoi Jesse ,
  Ik vind dat je geweldig bezig bent , goede duidelijke uitleg , goed onderbouwd en gedreven!
  Tips waar je wat aan hebt , ben nu een paar dagen gestart en heb er zin in !
  Ik wil wel even reageren op het feit dat mensen je beschuldigen dat j ehiervoor geld vraagt ;
  Lijkt me logisch !! Jij moet ook leven en betaald worden voor je werk.
  De kosten zijn te overzien bij de gemiddelde WW cursus betaal je meer en stimuleren ze juist dat je ,,mag snoepen!! brrrrr
  Ik had steeds meer zin in zoet en viel heel moeilijk af ! dit terwijl mijn buik steeds dikker werd!!
  Ben nu paar dagen bezig en het ,,ballon achtige opgeblazen gevoel is gelijk uit mijn buik weg , en ook constant t zuur hebben ..
  Dus ik ga door !
  Een BIG HUG voor jou !!
  Ga zo door en blijf zo fanatiek!ik vind t geweldig!
  Ik moet nog een beetje mijn weg vinden om er een levensvisie van te gaan maken maar doe mijn best !

  1. Geweldig Anky, leuk te horen. Bedankt!

   Laat je weten als ik je kan helpen?

 40. Dinsdag via via op jouw site terecht gekomen. Gelijk boodschappen gehaald om de groene smoothie te maken. Die goed smaakt!!
  Heb al een paar jaar last van een te dikke buik en na alles te lezen op jouw site gemotiveerd geraakt door jou. Vandaag de pannenkoeken gemaakt, errrg lekker. Maar wat ik het belangrijkste vind: Ik voel me al 2 dagen niet moe of opgeblazen en…..ook al 1 kg. afgevallen!! Ik ga door!! Warme groet, Joke

Leave a Reply