In deze video ga ik het concept: ‘in verbinding met jezelf zijn’ uitleggen. Ik ga vijf verschillende levenshoudingen aan je uitleggen die niet bekrachtigend zijn. Het zijn levenshoudingen die we allemaal herkennen en waar we ook allemaal wel eens in terecht komen, maar waar we zeker niet in moeten blijven. Daarnaast leg ik je uit wat een nieuwe bekrachtigende levenshouding is die je wellicht in jezelf kunt trainen en waar vanuit een heel nieuw level van groei en gezondheid zou kunnen ontstaan.

Vier jaar geleden was ik al jaren gezondheidscoach en had ik meerdere bestsellerboeken geschreven over gezondheid, maar zat ik toch heel dicht tegen een burn-out aan. Met mijn bedrijf was ik tegelijk op het randje van faillissement. Achteraf gezien zorgde ik niet goed genoeg voor het financiële deel van mijn bedrijf en, belangrijker nog, zorgde ik niet goed voor mijzelf als mens. Dat was een hele moeilijk periode in mijn leven, en tegelijk een grote doorbraak. Want ik bleef hierdoor niet alleen aandacht geven aan mijn fysieke gezondheid met voeding en training, maar ging voor het eerst in mijn leven ook aandacht geven aan mijn innerlijke gezondheid. Ik kan je oprecht zeggen dat zodra ik dit innerlijke pad opging en hierdoor transformeerde, de kwaliteit van mijn leven drastisch begon te verbeteren.

Dankbaarheid
Ervaar je boosheid, jaloezie, verdriet over iets uit het verleden? Of kan je oprecht in dankbaarheid zijn, omdat deze moeilijke ervaring je misschien op een nieuw pad heeft gebracht of iets heeft geleerd? Niet omdat je denkt dat je dat moet ervaren, maar omdat je oprecht en werkelijk die dankbaarheid ervaart.

Bekijk hieronder de video

Hoe bewandel je dan dat innerlijke pad?
Het innerlijke pad ga je op door ruimte te maken voor je gevoelens en emoties. Ruimte maken om even stil te zijn en te voelen, in plaats van te denken en piekeren. Herken in jezelf de verschillende levenshoudingen die niet bekrachtigend zijn.

1. Vechtersmentaliteit
Herken een doelgerichte mindset in jezelf, welke tegelijk ook vechters mindset is. Wil je problemen fixen? Wil je problemen altijd zo snel mogelijk oplossen door harder te werken of je schouders eronder te zetten?
2. Passieve houding
Herken het ook als je juist een passieve en bijna onverschillige houding hebt. Waarbij je het wel goed vindt zoals het is en niet zoveel moeite doet om het veranderen. Dit is ergens een vorm van vluchten, de dingen niet vol aangaan. Niet aankijken welke problemen er misschien spelen of welke emoties je eigenlijk ervaart.
3. Slachtoffermentaliteit
Je hebt het gevoel dat het leven je overkomt, zonder dat je inziet dat je hierin zelf een actief aandeel hebt. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat anderen je dingen hebben ‘aangedaan’ of dat je simpelweg pech in je leven hebt gehad waardoor dingen niet gelukt zijn.
4. De ‘redder’
Een levenshouding die veel voorkomt ook bij coaches is altijd een ander willen helpen. Altijd klaarstaan voor een ander, een ander steeds opnieuw coachen of feedback geven (soms ook ongevraagd).
5. Oordelend
Iemand die altijd ziet wat een ander verkeerd doet. Met de vinger wijzen en nooit naar jezelf kijken. Erg oordelend zijn naar anderen toe en misschien zelfs veel roddelen over anderen.

Al deze levenshoudingen zijn destructief wanneer ze niet in balans zijn. Natuurlijk kennen we allemaal aspecten uit deze levenshoudingen, maar wanneer we er te lang in blijven of een van deze levenshoudingen voortdurend uitdragen, dan zijn we niet krachtig.

De levenshouding die we wel willen!
De levenshouding waarbij we wel in ons kracht staan, die we willen ‘beoefenen’ en trainen, is de levenshouding van in verbinding kunnen zijn. Hoe train je die levenshouding? Door in stilte te zijn en te voelen wat er in je leeft. Door ruimte te geven aan deze gevoelens, emoties en inzichten die vanuit deze stilte en ruimte ontstaan. Eerlijk naar onszelf toe zijn over de gevoelens die we ervaren en daarbij niets wegdrukken. En dit bovendien bij onszelf houden. Dus niet gaan oordelen, projecteren op anderen, zeggen wat anderen fout doen of ons hebben aangedaan. Volle verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen gevoelens en emoties door deze te (h)erkennen in onszelf.

Vervolgens in de wereld brengen wat wij graag terug willen krijgen van een ander. Wanneer jij bijvoorbeeld meer liefde wil van je partner, dan geef je jouw partner zelf meer (oprechte) liefde. Breng in de relatie wat jij van de ander wilt zien. Ook in werkrelaties of in relaties met je familie of vrienden. Niet als vorm van manipulatie uiteraard, maar oprecht, omdat het de kwaliteiten zijn die jij graag wilt leven!

Een krachtige innerlijke verbinding
Deze voorbeelden zijn voorbeelden van een krachtige innerlijke verbinding met jezelf hebben. En die krachtige verbinding met jezelf begint altijd in stilte. Luisteren naar de signalen die je lichaam jou geeft. Kunnen erkennen dat je moe bent en toegeven aan een dag ontspanning omdat je lichaam hierom vraagt. Kunnen erkennen dat je bijvoorbeeld lui bent geweest en gewoon naar een sportschool moet gaan als je graag in vorm wilt komen of meer energie wilt krijgen. Erkennen wat jouw gevoelens je vertellen en wat je er misschien van kunt leren. Kunnen erkennen dat bepaalde lichamelijke klachten zoals huidproblemen of vermoeidheid je misschien iets willen zeggen.

Erkennen en herkennen en vervolgens daar naar te handelen.

Mijn uitnodiging aan jou
Ik begrijp heel goed dat het misschien nu nog lastig kan zijn om meteen in te zien hoe de verschillende levenshoudingen zich in jouw leven uiten. De bewustwording hierop heeft tijd nodig. Mijn uitnodiging is dus voor nu om die stilte opnieuw op te zoeken en te vinden. Al is het maar een paar minuten per dag. Om zo eerlijk te zijn (naar jezelf) over wat er in je speelt. Dat is altijd de eerste stap richting bewustwording.

In de volgende video leg ik je principe 5 uit.

PS PS Bovenstaande video is een onderdeel van een nieuw online coaching
programma dat ik heb gemaakt (t.w.v. €99). Dat programma krijg je gratis bij deze BOX:

In de box zelf zitten ook nog eens voor €99 aan producten, voor een fractie
van de prijs.

Geef ‘m cadeau aan jezelf of aan een familielid/vriend(in).

Klik hier om te ontdekken wat er in de BOX zit.