In de komende video’s neem ik je mee op reis, een innerlijke reis waarin je meer verbinding met je lichaam gaat ervaren en daardoor veel meer energie krijgt.

Iets wat op korte termijn energie geeft, maar uiteindelijk heel veel energie kost is iets suikerrijks eten of koffie te drinken. Waarschijnlijk weet je dat. Misschien weet jij ook al dat vitamine B12 energie geeft. Maar energie komt niet alleen van iets niet meer eten of drinken of iets gezonds tot ons nemen. Energie is input min weerstand. Dat betekent dat de weerstand die we ervaren en de dingen die ons energie kosten uiteindelijk bepalen hoeveel netto energie we hebben.

Hoe zit dat?
Als mens ervaren we op veel gebieden weerstand. Bijvoorbeeld als we onze emoties (al dan niet onbewust) niet voldoende ruimte geven. Als we geen ruimte geven aan hetgeen zich eigenlijk wil uiten, verliezen we energie. Als we bijvoorbeeld iets tegen een ander willen zeggen, maar dat niet durven. Dan voel je die brok in je keel. Energetisch is dat weerstand, omdat het geen ruimte krijgt. Misschien herken je ook wel dat iets als een steen op je maag ligt, een onprettig gevoel dat nog geen ruimte heeft. Het kost ons allemaal energie, zonder dat we het doorhebben. Als we ruimte geven aan wat we voelen, aan onze emoties, aan wat we te zeggen hebben, dan kan de energie weer doorstromen en geeft dat ons letterlijk nieuwe energie.

Nieuwe energie
We kennen allemaal wel het gevoel van energie door nieuwe ontmoetingen met mensen die ons inspireren. Nieuwe ideeën die ons energie kunnen geven. Nieuwe plannen of passies die je ontdekt. Een nieuwe baan of een nieuwe koers met je eigen bedrijf. Verliefd zijn kan ook veel nieuwe energie geven. Andersom werkt het natuurlijk ook! Als je al heel lang iets nieuws wil doen, misschien muzieklessen, je baan opzeggen of een relatie of vriendschap beëindigen en dit maar niet durft te doen dan kost dit energie. Misschien ben je bang dat je controle verliest of faalt, dat je niet goed genoeg bent om geliefd te worden. Deze angsten kunnen best diep zitten. Maar energetisch kun je dit zien als een blokkade, iets wat zich wil uiten maar geen ruimte krijgt en hierdoor jou al je energie kost. Ook dit meer emotionele aspect wil ik behandelen in de Energie Methode, maar natuurlijk ga ik het ook heel uitgebreid hebben over de praktische kant, zoals voeding en beweging.

Vier pijlers van de Energie Methode
1. Voeding (inclusief recepten die je in het handboek van dit programma vindt)
2. Fysieke energie (bijvoorbeeld door voldoende te bewegen, voldoende slaap en de juiste manier van ademen)
3. Mentale & emotionele energie (dus ruimte geven aan dat wat er ruimte wil zoals emoties of jezelf uitspreken).
4. Energetische & spirituele energie (dit gaat over de energiecentra in ons lichaam; de chakra’s die niet wetenschappelijk zijn bewezen, maar wel al duizenden jaren zijn beschreven in verschillende culturen en die zeker interessant zijn om mee te nemen als we naar energie willen kijken vanuit elk perspectief).

Maar we starten met het praktische gedeelte: voeding en fysieke gezondheid!

Ik vind het vooral belangrijk dat je de hoogste levenskwaliteit gaat ervaren die je in je hebt en daar helpt dit programma je bij. Je hebt energie nodig om je passies te leven en te doen wat voor jou belangrijk is.

Praktische tip: dankbaarheid
Als eerste tip wil ik je meegeven dat je jezelf heel gemakkelijk in een andere staat van zijn kunt brengen als je merkt dat je in een stemming bent die je energie kost. Bijvoorbeeld door angst of piekeren. Ga met je ogen gesloten zitten en breng je aandacht naar je ademhaling. Breng je handen naar je hart en adem diep door naar je buik. Vervolgens ga je voelen waar je dankbaar voor bent. Voor het leven dat je is gegeven, voor je partner, voor je kinderen, voor voldoende voedsel en voldoende water, voor de vrijheid die je hebt. Door meer dankbaarheid te ervaren veranderen we direct hoe we ons voelen. Ga dit regelmatig oefenen, je hoeft het niet in één keer goed te doen.

Deze methode is een groot geschenk dat jij jezelf geeft en ik hoop dat je het jezelf gunt om door alle video’s te gaan. Je vindt in het handboek uitgebreid voedingsadvies en recepten. Je krijgt veel praktische tips en informatie voor nieuwe inzichten.